Hudtyper

Normal hud

Normal hud er sunn hud. Jevn, fast og elastisk, normal hud er uten lesjoner og sykdom, den er balansert og tilstrekkelig fuktig. Viktigst av alt er at normal hud er i optimal tilstand til å kunne utføre dens viktige funksjoner.

Sensitiv hud

Sensitiv hud reagerer sterkt på eksterne faktorer og allergener. Det er fordi det ytterste laget – hornlaget – pleier å ha en svekket barrierefunksjon, slik at det lettere kan bli skadet.

Ikke all sensitiv hud er lik, og ulike mennesker blir påvirket av ulike faktorer. Huden til noen mennesker er gjerne sensitiv når den kommer i kontakt med visse produkter, som forårsaker utslett eller eksem. Andre er påvirket av været, diett, forurensning, kosmetikk eller til og med stress.

Tørr hud

Tørr hud mangler fuktighet. Dette gjør den matt og mer utsatt for rynker, hudproblemer og allergi. Hudoverflaten din holder på rundt en femtedel av vannet i kroppen din. Hudkomponentene, deriblant lipider og proteiner, danner en spesiell «murstein og mørtel»-struktur som holder på fuktighet.

Dersom skade oppstår i strukturen, blir huden dehydrert. En svekket hudbarriere har utslag på hudens evne til å holde fuktighet inne. Tørr hud lar fuktighet fordampe og etterlater den tørrere og med et større behov for ekstra pleie.

Oljete hud

Oljete hud oppstår når talgkjertlene produserer for mye sebum, eller olje, som kan gjøre den blank eller oljete. Overflødig sebum kan i tillegg blokkere porer og føre til kviser. Områder som ansiktet, nakken, brystkassen og ryggen er mest utsatt. Mange mennesker har oljete hud i puberteten, men enkelte mennesker har oljete hud hele livet, på grunn av anlagte gener og hormoner.

Dersom foreldrene dine hadde oljete hud, vil du gjerne også ha det. I tillegg kan eventuelle hormonelle endringer – på grunn av menstruasjon, svangerskap, følelsesmessige situasjoner eller overgangsalderen – forårsake oljete hud.

En tendens til atopisk hud

Atopisk hud er ikke en hudtype, men heller en hudtilstand. Det er derimot verdt å nevne den her siden mange mennesker gjerne ikke er kjent med at de har tilstanden. Dersom huden din er rød og klør, sier den deg gjerne at du har en tendens til atopisk hud.

Atopisk hud er en genetisk tilstand der hudbarrieren bryter sammen og øker tap av fuktighet og hudens permeabilitet til allergener. Resultatet er at huden blir tørr, reaktiv og ubehagelig.